Friday, December 23, 2011

~ Resepi Ayam Penyet

Semenjak 2 menjak ni suka sangat makan ayam penyet kat food court area opis ni...kena ngan citarasa..tak pedas sangat cam AP Wong Solo..
So, ingat nak try masak sendiri la pulak..hehehe..So, kita search resepi dulu...nnt weekend klu rajin kita try buat...nnt baru kasi report menjadi ke tak...


Ni shu share resepi. Taken from myresepi..Best web tu..almost semua ada resepi ada kat situ...

Bahan-bahan ( 6 orang )

Untuk Ayam


1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
3 ulas Bawang Putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng.
Untuk Sambal
Sedikit minyak masak
10 batang Cili merah (lebihkan jika mahu lebih pedas)
10 biji Cili padi
10 biji Bawang kecil/merah, hiris
3 biji Bawang putih, hiris
5 biji Tomato, potong 4
5 cm Belacan
2 sudu Ikan Bilis-kite lebihkan cikit
3 sudu gula merah/secukup rasa


Untuk Nasi
3 cawan beras dibasuh dan ditoskan
3 ulas bawang putih
satu btg kayu manis
4 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
sedikit butter
garam
kiub pati ayam/daging
6 cawan air rebusan ayam (yg disimpan td)


Cara-cara
1.Untuk Ayam Penyet
2.Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus.
3.Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini best.
4.(Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.)- kite tadak tauhu/tempe. Tak buat.
5.Setelah perap semalaman, golek-golekkann pada tepung beras.
6.Panaskan minyak dan goreng hingga garing.

7.Untuk Sambal
8.Panaskan minyak. Goreng ikan bilis hingga garing/rangup. Angkat dan ketepikan.
9.Goreng belacan seketika Angkat dan ketepikan.
10.Masukkan bawang merah, bawang putih dan cili. Setelah layu, masukkan tomato. Gaul rata dan tutup api. Angkat dan ketepikan.
11.Sejukkan semua bahan yang telah digoreng pada suhu bilik.
12.Masukkan kesemuanya ke dalam pengisar atau lesung batu. Kisar atau tumbuk sehingga separa halus.
13.Masukkan semua bahan tumbuk ke dalam periuk dan panaskan.
14.Masukkan gula merah dan gaul rata.
15.Rasa sambal yang terhasil, tambah garam atau gula merah jika perlu mengikut citarasa.* Sambal boleh disediakan sehari sebelum hidangan sajian. Simpan sambal dalam peti sejuk. Panaskan sambal sebelum disajikan.

16.Untuk Sup
17.Masukkan garam secukup rasa pada air rebusan ayam.-kite tambah ayu manis, bunga lawang, pelaga dan ketumbar (boleh masukkan terus sup bunjut kalo ade).
18.Panaskan sebelum dihidangkan. Tabur hirisan daun sup dan daun bawang pada sup semasa disajikan.

19.Untuk Nasi
20.Panaskan butter. Tumis bawang putih, kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga sehingga wangi. 21.Masukkan beras yg dah ditoskan. Kacau lebih kurang 3-5 minit.
22.Masukkan air rebusan ayam, garam dan kiub ayam/daging. Tunggu sehingga menggelegak sedikit. 23.Pindah ke periuk nasi letrik dan masak macam biasa.

Selamat Mencuba...

1 comment:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

wahhhh terbaik resepie nie sue .. bilalah nak buat ..since dah x der maid ..dapurt jrg bersap.. heh..he.. ;-)