Wednesday, May 13, 2009

~Buku Merah

Most of us know that if you want to deliver at government hospital, you MUST have BUKU MERAH. Nak buat buku merah ni senang je..tapi prosedur di klinik kesihatan ni yang membuatkan proses tu ambik masa yang saaaaangat lama...half day ok..Because this is not my 1st time, so, I've already prepared mentally and phisically....
So, arini pergilah ke KLINIK KESIHATAN SERI KEMBANGAN

Sampai kat klinik kul 8.30am. Register and ambik nombor giliran. Then nurse suruh masuk ke Bilik 10. Briefing on breastfeeding. Since I'm fully breastfeeding Adam till he was 1 year and 3mths, so utk 2nd pregnancy ni pun berazam utk fully breastfeed at least for the 1st 6mths.
Dah abis briefing, pergi ke another counter utk ambik ukur tinggi dan berat also interview on ur health and 1st pregnancy history.
Nasib tak berapa baik kat sini..coz ada a group of student (nurse) buat praktikal. So, I'm among the chosen one yg akan disoal siasat oleh student2 ni...dr segi layanan mmg 1st class..muka manis, suara lembut..tapi dr segi kerja amatlah slow..as if diorang tak dibriefing before dtg praktikal..salah isi details la..tak tau nak isi camne la...ada soalan2 ptg yg lupa nak tyla...almost 1/2 hr part interview je....oh..lupa lak..at 19weeks, my weight shows 57.5kg..phew...byk gak naik...

dah habis kat situ kena gi counter 7 lak..utk urine and blood test..kat sini kena beratur lagi..dlm 15-20m jugakla...kena isi urine dlm paper cup than letak kat counter tu..kena igt btul2 no cup..kang nnt tertukar naya je...hehehe..ada 1 citer klakar kat sini..ada 1 ibu ni dukung la anak dia..about 2yrs rasanya..tgk gaya cam adam ja..anak dia pun nmpkla byk2 cup atas counter tu tersusun je kan..boleh anak dia nangis mintak cup tu..ckp "nak num...nak num...." penat mak dia pujuk..kasi susu pun tak nak...nangis2 tunjuk cup kat counter tu...anak tu igt air oren gamaknya...hehhehee

settle kat counter 7, gi bilik 14 lak..ambik darah lagi...kali ni ambik 1 tiub lak...kat sini kejap je...then last station tgu giliran dipanggil utk jumpa doc...dalam 1/2 jam tunggu...then my turn utk jumpa doc...dlm bilik tu ada 2 doc..one is doc pelatih..lelaki pulak tu...luckily my turn was with doc yg betul.dan yg ptg doc pompuan...kali ni impress skit tgk improvement compare to my visit 2 yrs ago..kali ni ada scanner and dpt print out skali. Dan doc yg check kali ni pun quite ok..lama dia scan..semua dia ukur..and plg best i know estimated weight for both babies...1 baby weighted 284g and another one 296g..gender still unknown..evrything seems ok for now..

Because I expected twin, then my case is referred to Hospital Serdang..This Friday nak kena gi set appointment..hopefully I can continue my monthly checkup at private clinic..susahla everymonth nak kena ambik time off...

oh..and my next visit is set to 10th June..kena buat ujian kencing manis lak..eventhought takde history in my family..but because i expected twin, then kena buat...doc ckp my stomach and uterus dah besar....huhuhu...dlm confinement nnt kena rajin mkn jamu, berbengkung segalanya...

Overall, a nice visit..takde sakit hati..nurse pun takde marah2...it just that take a long time..kena byk bersabar...everything settled at 12pm....gi lunch dulu..then msk opis...

2 comments:

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

ada kaunter2 & bilik berno yer shu .. cmm kita kt KK bukit kuda ikut no giliran .. asal nk buat sume test tue ada no tertera display ... tp masih takder scanner kt KK bkt kuda nie ..asal nk scan pegi private jer

shuhaina said...

aah diana..
setiap test buat kat bilik lain2 and kena ambik no baru..tu yg lambat..tp part scan ngan ada print out tu mmg impress la..sbb ms time adam dulu takde..
tapi skang ni shu dah trs check up ngan doc pakar kat hospital serdang...lagi best sbb dah set appointment